111. epizód: A családi háttér egy adottság és ahhoz méltóan kell élni (Szalay-Berzeviczy Attila)

StúDió Veszprém

111. epizód: A családi háttér egy adottság és ahhoz méltóan kell élni (Vendég: Szalay-Berzeviczy Attila)

A bárói címnek befelé van jelentősége, ezért az elődöktől megörökölt háttérrel nem villog az ember, inkább igyekszik felnőni az ősök teljesítményéhez.
Villámgyorsan, a beszélgetés elején eljutunk erre a pontra Attilával, aki közismert pénzügyi szaktekintély, egykori tőzsdeelnök, a magyar olimpizmus zászlóvivője 2005-óta és remek fotós.

2022-ben A Nagy háború százéves nyomában című grandiózus könyvvel jelentkezett, amit angolul írt, mert eleve a nemzetközi közönségnek szánta ezt a kötet (természetesen lefordították magyarra is). 50-nél több országba utazott el, hogy megfotózza az első világháború legjelentősebb csatatereit és emlékhelyeit.
Aki ismeri Arábiai Lawrence történetét, az pontosan tudja, hogy a szerzőnek Szíriában is meg kellett fordulnia.

Epizódunk a szokottnál hosszabbra sikerült, mert a könyv apropóján az aktuális európai háborúról és következményeiről is beszélgettünk, s természetesen a magyar olimpiát sem hagyhattuk ki.

Vaskos mondatok és lényegi összefüggések, talán így ajánlhatjuk röviden ezt a beszélgetést. Ízelítőül néhányat felvillantunk ezek közül:”Az utazás a lényeg, ha odaérünk, az olimpia csak hab a tortán.”
“2014-ben jobban szíven ütött az orosz agresszió. Addig én azt gondoltam, hogy integrálódtak a nyugati civilizációba és elfogadták, az előnyökért le kell mondani az imperialista hajamokról, ami mindig is jellemezte őket. Még a gazdasági érdekeket is felülírja az irracionalitás.”
“Vannak háborús törvényszerűségek. Menetrend szerint a nagy háborúkat azért tudják megnyerni a demokratikus országok, mert kontroll alatt van a hadseregük és könnyen javítják a hibákat.”
“Eljöhet, hogy az eurót végül bevezetheti a lakosság.”